Preloader
Widget Image

Za sva pitanja stojimo Vam na raspolaganju.

[email protected] Slavonski brod, Zagrebačka 376
Title Image

Povijest kave

Manikas Group povijest kafe

Povijest kave

Teško je odrediti točno vrijeme otkrića ove izuzetne biljke, za koju sa sigurnošću možemo reći da je univerzalno piće i najpopularniji stimulans na svijetu koji možete pronaći bilo gdje na svijetu. Međutim, s čime se slažu mnogi povjesničari, to je “rodno mjesto kave” – ​​područje Kave u Etiopiji po kojem je ova biljka dobila ime (wikipedia.org – biljka kave).

Starosjedioci Afrike u početku su koristili kavu kao hranu – mljeli su je i miješali s vodom i začinima, pa čak i životinjskom masnoćom kako bi napravili kuglice koje su koristili prije bitke kako bi im dali snagu. Etiopljani su od kave pravili kahu, stavljajući osušena zrna kave da fermentiraju u vodi. Stotinama godina Etiopija je bila jedino mjesto koje je znalo o prednostima crnog pića. Tek u 15. stoljeću Arapi su shvatili što im nedostaje i počeli su uzgajati ovu biljku. Povijesni podaci pokazuju da se kava prvo uzgajala i koristila kao vrući napitak na Arapskom poluotoku, a Jemen je sljedećih nekoliko stoljeća bio glavni svjetski dobavljač kave..

Potražnja za kavom na Bliskom Istoku bila je vrlo velika, a način izvoza kave iz luke Moka u Jemenu radi trgovine s Aleksandrijom i Istambulom bila je dobro čuvana tajna. Na slici je prikazan brod u luci koji prevozi kavu. Naime, shvativši da je riječ o piću izuzetnih svojstava, Arapi su dugo čuvali tajnu zabranom izvoza ove čudesne biljke. Nijednim sadnicama kave nije bilo dopušteno da napuste zemlju.

U kasnom 15. stoljeću putnici koji su se vraćali iz Arabije širili su kavu po Bliskom Istoku i Magrebu. Kasnije su hinduisti uspjeli prokrijumčariti kavu i počeli je uspješno uzgajati u Indiji.

Godine 1555. dvojica Sirijaca prvi su put donijeli kavu u Carigrad. Konoba, kao uslužni objekt u kojem se izvorno pripremala i posluživala samo kava, s vremenom je postala obilježje društvene kulture – ljudi su se okupljali i održavali vezu, igrali razne igre, pili alkohol, pušili drogu i odmarali se. Na fotografijama se vidi kako su izgledale prve kavane. Iz Carigrada je kava stigla u Mletačku Republiku u 17. stoljeću, odakle se kava proširila Europom. Do kraja 17. stoljeća kava pijana u Europi potječe iz Jemena. Međutim, zahvaljujući izvanrednim karakteristikama ove biljke, kava se vrlo brzo proširila svijetom i počela se uzgajati i uzgajati u različitim dijelovima svijeta. Dok je biljka osvojila svijet svojim čudesnim svojstvima, turski sultani Selim II i Murat IV objavili su rat kavi u 17. stoljeću – zajedno s alkoholom, duhanom i opijumom zabranili su konzumiranje kave. To je proglašeno vražjim pićem, a uživanje u kavi islamske vlasti osudile su kao “odvraćanje naroda od vjere proroka”.

Od početka 18. stoljeća plantaže kave, kroz Nizozemce, počele su prvo klijati na Javi, Baliju i Sumatri. 1714. godine stablo kave stiglo je u pariški Botanički vrt, odakle će se uputiti na Antile i postati predak čuvene jamajčke sorte nazvane “Plava planina”. 1723. francuski kapetan Gabriel de Clee zasadio je kavu u Martiniku, odakle se proširio po Latinskoj Americi. Prva stabla kave u Brazilu posađena su 1727. godine na području Para.

Kava je bila dobro prihvaćena na brazilskom tlu, a kada je sredinom 19. stoljeća vrlo rijetka bolest biljaka napala plantaže kave u sjeveroistočnoj Americi, Brazil je izbio na prvom mjestu kao najpoznatiji svjetski proizvođač kave. Brazil je tu titulu zadržao do danas. Danas sedam latinoameričkih zemalja čini oko 85% svjetske proizvodnje kave, a samo Brazil proizvodi trećinu svjetske kave. Na slici je prikazano branje i ulaganje kave u Brazilu.

Godišnja potrošnja kave

Izmjerno po glavi stanovnika, najviše kave piju stanovnici nordijskih zemalja, gdje ima vrlo malo sunčanih dana, a konzumiraju se kao stimulans koji pomaže da ih budite i ublažite umor. Amerikanci, Nijemci i Francuzi također piju puno kave. U Japanu, zemlji koja postaje sve veći uvoznik kave i u kojoj ovaj napitak sve više dobiva primat nad tradicionalnim čajem, 1. listopada službeno je prepoznat kao Dan kave. Specifičnost ove zemlje je u tome što, osim što postaje sve veći potrošač kave, kupuje i najkvalitetniju i najskuplju kavu.

Napiši komentar