Preloader
Widget Image

Za sva pitanja stojimo Vam na raspolaganju.

[email protected]
Title Image

Povijest maslinovog ulja

Povijest maslinovog ulja

Povijest maslina i maslinovog ulja seže u stoljeća. Drvo masline povezano je s tisućama godina grčke povijesti i tradicije. Drvo masline smatralo se svetim i vrlo zaštićenim. Bio je simbol mira, pobjede, mudrosti i prijateljstva. Maslinovim vijencem “kotinos” okrunio je pobjednike Olimpijskih igara.
Drvo divlje masline potječe iz istočnog Sredozemlja, ali prvo uzgoj maslina odvijao se u Grčkoj, a posebno na Kritu, u prapovijesti. Primarni odnos oliveoila s Grčkom potvrđuje činjenica da se grčki naziv „maslina“ održava u većini europskih jezika: maslina (engl.), Maslina (fr.), Oliva, oliven, oliwkowy, olajboyo itd.
Nedavna arheološka iskopavanja u Cycladesu, srcu Egejskog mora, otkrila su fosilizirane maslinove listove stare 50.000-60.000 godina.
Indikativno je da su nalazi iskopavanja i olupine brodova otkrili amfore, posuđe i freske koje prikazuju sve faze uzgoja maslina, pokazujući dominaciju maslinovog ulja i u minojskom i mikenskom razdoblju. Osim ekonomske koristi od uzgoja maslinovog ulja, bilo je vrlo važno u društvenom i vjerskom životu Grka. Maslinovim uljem trljali su tijela sportaša i ratnika, zapalili su svjetiljke i također nudili bogovima i mrtvima.
Hipokrat ga je preporučio kao lijek, “iama” lijek, idealan za šezdeset različitih primjena.
Tijekom godina, maslinovo ulje, “tekuće zlato” kako ga je nazvao Homer, ostalo je na posebnom mjestu u životu Grka, kao sastavni dio njihove svakodnevne prehrane.
Danas 95% – 97% svjetske proizvodnje maslinovog ulja dolazi iz mediteranskih zemalja, a Grčka je treća zemlja koja se najviše proizvodi, nakon Španjolske i Italije. Međutim, grčko ekstra djevičansko maslinovo ulje zauzima prvo mjesto po kvaliteti ekstra djevičanskog maslinovog ulja i to je vrhunska kvaliteta koja osigurava međunarodno priznanje.

Napiši komentar